čtvrtek 6. dubna 2017

Likvidace záhonů v Chotěboři

Za dílem souhlasného přitakávání, dílem ale i nechápavého kroucení hlavy proběhla v minulých dnech likvidace trvalkových záhonů před OD Doubravka v Chotěboři.
Asi je dobré připomenout, jak a kdy ony záhony vznilky. Bylo to za dob "osvíceného panování" bývalé starostky, paní Elišky Pavlíkové. Velká plocha před OD Doubravka se jí nelíbila. Přišla tedy jednou v doprovodu lidí z odboru investic, rejsla jim kramflíčkem kde co chce a starejte se. Původní verze snad byla taková, že by na místě měly být stromy. Leč údajně v místech, kde paní starostka ukázala, vede i parovod. Přesto se budovalo. Blížily se dny města a nová krása musela být vidět, aby se paní starostka mohla lidu obecnému pochlubit. I já s kolegou Junem jsme museli stihnout výsadbu letniček.... Co na tom, že záhony nebyly spojeny s podložím, že do nich byla navezena zem konzistencí podobná rybničnímu bahnu, co na tom, že byla plná oddenků úporných plevelů. Přítel Potěmkin  - pardon - starostka Pavlíková, velela jasně: na dny města musí být hotovo, kdyby čert na koze jezdil!
Přírodě se ale zase tam moc neporučí - nekvalita země, nepropustnost a spousty plevelů udělaly své. Navíc se zjistilo, že kytky jsou za peníze - a letničky v téhle ploše něco stojí. I hledalo se levnější řešení. Navrhli jsme plochu chemicky vyčistit od vytrvalých plevelů a vysázet trvalky. Záměr i sortiment nám byl odsouhlasen. Došlo i k částečnému vylepšení půdy, i když bylo spíše symbolické.
Leč spokojenost se nedostavila. Trvalky jsou sice v létě hezky kvetoucí, ale ta zima! Stejný argument, jako paní starostka použila u trvalkových záhonů na náměstí: celou zimu tam nic nekvete a je tam jen kůra. Co na to může zahradník říct a zůstat přitom zdvořilý? Nic mě nenapadá...
A dnes ráno jsem si přečetl v odpovědně městského úřadu odpověď na dotaz chotěbořského občana, proč se záhony likvidují:
 Vysvětlení je hodné Úřadu s tím velkým Ú...
Tak snad jednotlivé body:
1.údržba nebyla obtížná. Pletí a zálivka.
2.nevím, jak pan tajemník posoudil nákladnost, protože nikdy nebyla údržba vyčíslena jen na tyto dva záhony.
3.Nedostatečná údržba - i to je možné. Zde ale musím poznamenat, že byla jen a pouze taková, jakou si město objednalo. Péči o tyhle záhony jsme ve smlouvě neměli a pletí bylo na vyzvání. Proč nemohlo  město na pletí angažovat  někoho z úřadu práce, když to chtělo míst často s zadarmo? Nevím...
4.Nevhodná skladba rostlin... No, nedomnívám se, že to byl takový malér. Rozhodně ne takový, aby se kůli tomu rušily záhony. Skladba rostlin se dá přece vždy upravit. Jen musí zadavatel vědět, co vlastně chce. I tahle výsadba byla zadavatelem odsouhlasená.
Ale od přístího roku se bude starat o zeleň v Chotěboři městská firma. A tyhle záhony na plném oslunění se v horkách musely zalévat třeba každý den a něco vody tam padlo. Určitě je lepší je zrušit, než se o ně muset starat....
V každém případě by mě zajímalo, kolik ta legrace celkem stála. I když odpočítám kytky a zálivku. Jen to pořízení a po pár letech zase likvidace. Ale nejsem chotěbořský občan, tak mě to nezajímá zase tolik, abych si vyžádal na slovutném úřadu informaci.
Jen z toho vysvětlení pana tajemníka Linharta mi zůstává určitá pachuť. Hlavně nepřiznat vlastní chybu, když za to přece můžou zahradníci....



Žádné komentáře: