sobota 27. ledna 2018

A máme po volbách...

...a překvapení se nekoná. Vyhrál současný  prezident Zeman. Dalo se to čekat, byť řada z nás doufala v pravý opak.
Bylo to ovšem vítězství, takříkajíc, o prsa vietnamské dívky. Ale je demokraticky zvolen těsnou většinou a je to třeba respektovat a nemá smysl vykřikovat, že mým prezidentem není. Bohužel je.
Našemu panu prezidentovi se splnil velký sen. Odcházet bude jako vítěz. Strašení eurem a migranty přineslo své ovoce. I když tedy úplně nerozumím pohnůtkám jeho voličů, netroufám si zdaleka tvrdit, že jsou to všechno omezení burani, to by bylo brutální zjednodušení. Obav a nejistot je v dnešní době víc než dost a pan Zeman se umí tvářit, že bude zárukou národních zájmů naší země. A určitě má  v mnoha pohledech i pravdu.
Jen ta forma. Ty urážky a pohrdání. I při dnešní tiskovce, které jsem sledoval raději jen část, se poměrně nevybíravě opřel do novinářky z Respektu. Nesvědčí to o jeho nadhledu a schopnosti nerozdělovat. I ta epizoda jeho příznivců, kteří zoufale šíbovali nekonečným množstvím posuvných dveří a pak boxovali do novinářů a ničili jim kamery, nesvědčí zrovna o vyrovnanosti a slušném chování.
V každém případě je to člověk, od kterého víme, co můžeme čekat. A pan Drahoš byl sice slušný kandidát, ale nebyl to silný kandidát, který by měl výraznou šanci. Možná i proto, že byl slušný... :-(
Pan prezident si určitě svůj mandát užije s gustem jemu vlastním. Je třeba mu popřát, aby jeho chatrné zdraví vydrželo co nejdéle. I když mám malinko podezření, že celou tuhle volbu absolvoval právě s vidinou toho, že na jeho poslední služebce z Hradu, která bude na lafetě, ho bude doprovázet truchlící dav aspoň stejný, jako Václava Havla... :-)



Žádné komentáře: