úterý 16. ledna 2018

Když se loučí zahradník....

.... s prací, kterou dělal 24 let, tedy naprostou většinu produktivního života a která ho i bavila, mělo by mu být smutno. Ale opravdu?
Jsou naštěstí lidé a různé okolostojíčnosti, které smutek mírní, ba přímo vylučují. Zbývá pak možná určitá pachuť, zklamání, ale zároveň i obrovská úleva.
Pro město Chotěboř jsme s kolegou dělali  v údržbě zeleně 24 let. Skoro čtvrtstoletí. Za tu dobu jsme zažili různá vedení města i  různé charaktery našich chlebodárců.
Asi nejlépe se nám pracovalo na samém začátku, kdy jsme měli smlouvu s Technickými službami města Chotěboře a na radnici byl starosta Ing. Pavlásek. Technické služby vedl pan Sodomka a technika mu dělal pan Nikl. Oba pánové byli dobře orientovaní, město znali jako své boty a uměli naprosto přesně formulovat své požadavky vůči nám.
Pak se vedení TS Chotěboře změnilo a nastoupil pan Kruml. Ani nevím, kdo byl tou dobou starosta. A přišla první výpověď a během pár měsíců její stažení po tom, co pan Kruml zjistil, že se svými lidmi není schopen práci zajistit.
A věci se měnily dále. Převzalo nás přímo město Chotěboř, za které nás řídila úřednice odboru životního prostředí. I tam jsem měl dojem korektního přístupu, ale už byly znát různé tlaky, zejména v době, kdy nastoupila starostka Pavlíková.  Výtky toho typu , že na trvalkových záhonech v zimě nic nekvete sice pobavily, ale ubrání podstatné částky 100 000 Kč ročně nám velmi zkomplikovalo i prostou obnovu strojního vybavení.
Každý, kdo má truhlík za oknem má dojem, že je kvalifikovaným zahradníkem, možná i zahradním architektem. Tak i paní starostka Pavlíková.
Před OD Doubravka rejsla na asfaltu kramflíčkem a řekla: "Tady budou záhony". A protože paní starostka byla takový malý chotěbořský pán Bůh, byly. Musí se to stihnout do Dnů města!
Technické služby s pečlivostí jim vlastní vybudovaly zvýšené záhony. Co na tom, že pod záhony zůstal beton a do nich byla navezena směs čehosi, co vzdáleně připomínalo sice  zeminu, ale bylo to hlavně jakési rybniční bahno.

"A vysaďte tam letničky, ať to hned kvete!" , přála si paní starostka. A v tomto duchu byl celý osud záhonů, které jsme nakonec změnili s kolegou s požehnáním města na trvalkové, protože letničky stály v té ploše prý moc. A přišel pak další starosta, který kázal záhony, kterým jsme přezdívali s kolegou masové hroby, zrušit.


Nebudu do detailu popisovat naše jednání s městskou reprezentací v uplynulých třech letech. Ale padla nabídka na výpověď dohodou s tím, že se vypíše výběrové řízení, které určitě vyhrajeme. Když jsme nesouhlasili, dostali jsme tedy regulérní výpověď podle uzavřené smlouvy. Leč ani ne půl roce tu bylo pozvání k panu starostovi a žádost, zda nejsme svolní uzavřít ještě jednou smlouvu na rok. Město se nějak nestihlo připravit.. Tak jsme tedy ještě v roce 2017 jezdili s kolegou Chotěbořskými zelenými plochami a užívali si to naposledy.
Ale finále, to je na celém našem působení to nejkrásnější: už od podzimu začali představitelé města kolegu lákat, aby nastoupil do městské firmy TELES jako zaměstnanec a měl na starosti zeleň. I lidi prý si smí vybrat... Velmi lukrativní nabídka! Za vybudování funkčního střediska zeleně byla první nabídka hodinové mzdy ještě menší, než má u oné firmy traktorista s fekálem. Druhá nabídka mzdy kvalifikovanému zahradníkovi s bohatou praxí byla  dokonce už stejná, jako má onen traktorista. Toho je třeba si považovat! :-)








Kolega pohrdnul skvělou nabídkou. Nedivím se mu. Tak tedy aspoň nyní dostal zatím poslední nabídku: směl by plet městské zánony, zalévat je a řezat živé ploty. Při tom by prý bylo dobré, kdyby vyznačil firmě TELES všechny překážky a pastičky v trávnících.  A to už je opravdu chucpe!
Za celá ta léta nebylo možné domoci se toho, aby se překopy v zelených plochách přebíraly bez kamení a urovnané, aby technické služby nenechávali koukat pěticentimetrové vajgly po uříznutých značkách a koších. A tady končím, neb bych musel sklouznout k vulgarismům a to bych byl jako pan prezident. A to nechci!









Na závěr pár obrázkůz poslední doby....
Když  TELES opraví cestu, hromada zůstane půl roku. Když brbláte, odvezou ji. Jen v místě bývalého trávníku zůstanou kameny velké jak dětská hlava.A to byl pozemek dříve sekatelný zahradním traktůrkem...:-(



A když se za pana jednatele Uchytila udělalo dětské hřiště, nechaly se kameny na kraji, ať si mají děti s čím hrát a zahradníci ať mají o co urazit nože....


Občas se vyskytne i jiné překvapení...  A hned máte 20 minut co dělat a tupé nože k tomu

A pak dostanete zadání, vyplet výsadbu po firmě která ji založila na podzim minulého roku... Hledat v bodláčí vysazené rostliny, to je prostě bašta! :-)


Jdete založit trávník a jsou tam kameny ze základů domu... Rotační brány jen úpí! :-(



To byly některé chvilky k naštvání. Pak jako zahradník zažíváte i chvilky smutné. Na sídlišti jsem několikrát našel mrtvé králíčky - pták narazí do prosklené lodžie a je to.... :-(


A pak jsou ty chvilky milé: 
v místě, kde se bude stavět dům s pečovatelskou službou roste chráněný prstnatec májový. Objedete ho sekačkou a máte radost z kousku přírody ve městě....



Seberete nějaké houby k obědu a nebo se prostě jen kocháte krásným sírovcem...




A modřinky, ty si oblíbily kandelábry městského osvětlení. Co na tom, že vlastně patří ne městu, ale Vodovodům a kanalizacím...








Žádné komentáře: