pátek 2. března 2018

Zlaté staré časy...

.... se nám plíživě a nenápadně vrací. Když jsou teď ty mrazy a nemám ještě tolik práce venku, koukám častěji na zprávy a mám z nich čím dál častěji nedobré pocity kolem žaludku. Až blivno se mi z nich dělá.
Zásluhou našeho neváženého pana prezidenta a nejen jeho, nám zase vyplouvají na povrch rozličné podivné existence. Třeba takový odborník na policejní práci pan Ondráček. Na třetí pokus se konečně stal šéfem komise pro kontrolu GIBS. Asi i  "díky" tomu, že dvacet opozičních poslanců  prostě nebylo v práci. A najednou je pozdvižení. A přitom většině lidu obecného to je, zdá se, úplně jedno.
Panu Ondráčkovi se nejvíce vyčítá, že jako člen pohotovostního pluku SNB zasahoval na Národní třídě.Zrovna to je samo o sobě věc, kterou bych mu vyčítal nejméně. Divné, viďte? Pokusím se vysvětlit, proč.
Měl jsem na střední škole spolužáka. Proplouval tou zahradnickou školou s více či méně odřeným hřbetem až k maturitě. Malinko grázlík, ale vůbec ne zlý člověk. Jen už třeba asi od svých 16 let jezdil, samozřejmě bez řidičáku, do školy odněkud od Prahy starým Trabantem. Na pivko si rád zašel a tak. Nikdy ale nikomu neškodil a byl to celkem fajn spolužák. Ale blížila se maturita. A s ní určitá nejistota, jestli odmaturuje. A pak vojna. Na dva roky, bez naděje na modrou knížku. K tomu se začalo ve škole agitovat, zda nechce někdo po maturitě nastoupit k SNB. Podepsal to. Soudruh ředitel se zaradoval, že má dušičku a čárku k dobru u vrchnosti. Taková věc aspoň částečně vyžehlila některé dřívější přešlapy ve výchovné práci. To třeba, když sestra mého kamaráda z evangelické rodiny podala na té samé škole přihlášku na studium bohosloví.
Páni učitelé neházeli onomu spolužákovi při maturitě klacky pod nohy, byli k němu vlídní a odmaturoval. I on musel tím pádem projít pohotovostním plukem SNB. Měl ovšem to štěstí, že to bylo o několik let dřív a nemusel tedy mlátit po hřbetech demonstrující děcka.
Nevyčítám tedy panu Ondráčkovi ani tak tu věc, že dostal rozkaz a byl tam. Ale že bil a že i byl aktivní a ještě o věci "moudře" rozprávěl v Československé televizi. A zaráží mě, že ani s odstupem mnoha let mu nepřipadá nic špatně.


Ona ta doba dnešní doba není pro nás starší tak jednoduchá, jako byla pro naše rodiče. Není jistota práce a příjmu a když už ten příjem je, nebývá v řadě profesí úplně dostatečný. Takovým lidem je pak jedno, že mají svobodu cestování, projevu, dokonce i po projevu a že na jejich děti nedává doporučení na školu soudružka z uličního výboru. Vzpomínají na časy, kdy bylimladí a žilo se snadno. Pak volí různé Okamury, Babiše a podobné a doufají, že jim jejich dnešní problémy vyřeší. A co s tím? Nějak nemám žádný nápad....

2 komentáře:

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...

Blogger Petr Jun řekl(a)...
Mám pocit, že dnešní doba je o zmatení.. co je ještě pravda a co již lež? Babiš /ale i Okamura/ k tomu přistupují vysloveně podnikatelským způsobem. Jdou za svým mocenským cílem, hodnoty je nezajímají. Vše je dobré k dosažení jejich cílů... pomluva, lež, zesměšnění, zastrašení/jaká? Třeba finanční kontrola na GIBSU/ Přijde-li do cesty překážka, tak ji odstraní...jakýmkoli způsobem.. spojí se s kýmkoli, který jim tu překážku umožní odstranit... i za cenu toho, že liberální demokracie dostává na zadek /slušně řečeno/.... Babiš slíbil něco SPD a KSČM za podporu nebo tolerování jeho vlády... Tím dostal všechny další strany mimo hru a kdo se bude chtít přidat, tak tu "nabízenou" ruku musí i políbit a hodně se pokořit...A to dělá dnes ČSSD. Pravdou a lží se již nezabývají... Bylo hodně přes čáru, jak Ondráček argumentoval a obhajoval zásah policie v listopadu 1989. Jenže v dnešní zmatené době, si může říkat co chce.. a čím větší konspirační teorie, tak tím více pravdy na tom asi bude../ vzpomeňte třeba na Drahošovy brýle při prezidentských volbách/ Není to tedy o hodnotách ale o mocenských zájmech těchto lidí...Když my chceme vládnout.. různé varianty,.. tak co za to chcete vy? Vyvstává mi v paměti kniha od Benjamina Kurase " Jak přežít padouchy"... píše se tam, že se spojí padouch kapitalistický s padouchem bolševickým k dosažení svých zájmů... společné slovo je tam padouch.. takže se spojí pouze k padoušskému jednání... a takto třeba dochází k tomu zmatení.... Nemám z toho vůbec dobré pocity. ....

8. března 2018 1:06 Vymazat